top of page
Search
  • Writer's pictureSanna Niemelä

Sisäinen kehittyminen muuttaa jotain aidostiIhmiset keskittyvät elämänsä aikana eri asioihin. Tietyissä, ehkä varhaisemmissa elämänvaiheissa eniten, meille on tärkeää se, mitä meillä on, mitä me omistamme, ja miltä me vaikutamme ulospäin. Tietyllä tapaa nuo kaikki asiat ovat sellaisia, joita meille myös ulkoapäin tyrkytetään esimerkiksi markkinoinnin avulla. Uusi auto on hieno, ja siitä kokee ylpeyttä - ainakin hetken. Coachingissakin joskus kuulee sitä, että joillakin motiivi itsensä kehittämiseen on ollut parempi titteli, suurempi palkka tai loistavalta näyttävä urapolku. Motiivi tulee siis tässä kehitysvaiheessa oman itsen ulkopuolelta. Materiaaliset tavoitteet ovat toki saavutettavissa ja ajavat meitä eteenpäin, mutta jos motiivit ovat olleet vain ja ainoastaan itsekeskeisiä, tulee jossain vaiheessa uraa eteen tilanne, jossa se suurempi palkka ja hienompi titteli ei enää kiinnosta samalla tavalla kuin aikaisemmin.


Toisissa elämänvaiheissa meidän huomiomme suuntautuu siihen, mitä teemme. Saavutammeko omat tavoitteemme ja organisaation tavoitteet, toimimmeko tuottavana osana organisaatiota. Mietimme sitä, miten voimme kalenterin käyttää mahdollisimman tehokkaasti. Sinne eivät turhat palaverit mahdu! Aika on tärkeää, ja sitä ei pidä turhuuksiin hukata! Coachingissa asiakas tällöin kokee riittämättömyyttä siitä, ettei ehdi kaikkea sitä, mitä hänen pitäisi. Oman ajan ottaminen ja hitaus ovat vaikeita asioita. On tärkeää pitää itsensä kiireisenä työssä ja vapaa-ajalla. Lounas syödään siinä työn ohessa, ja oma kehittäminen tapahtuu äänikirjojen kanssa lenkillä. Kaikki aika on hyödynnettävä! Motivaatio syntyy siitä, että saa paljon aikaan. Kuitenkin elämässä saattaakin tulla eteen tilanne, jolloin havahtuu siihen, että jotakin muuttuu. Merkityksellisyyden hakeminen alkaa nousta esiin.


Varsin harva keskittyy itsensä kehittämisessä siihen, mitä on. Millainen olen muille ihmisille? Mitkä ovat ne suurimmat vahvuuteni, ja missä voin parhaiten auttaa näillä ominaisuuksillani? Sillä, millainen olen, ja miten näen maailman, on valtava kuitenkin aivan valtava vaikutus. Se myös täyttää jotakin suurempaa sisällämme. Kun muutat itsesi, koet myös ihmiset ympärilläsi eri tavalla.


Esimerkiksi johtajana voi olla tarve kontrolloida sitä, mitä muut tekevät. Saatat vaatia heitä suorittamaan tehtävänsä ja enemmän. Oma motiivisi voi tällöin olla joko se, että haluat itse sen paremman tittelin ja edetä urallasi, tai saavuttaa sinulle asetetut tavoitteet ja tehtävälistan valmiiksi. Menestyksen tarve ajaa eteenpäin. Jos puolestaan suuntaudutkin siihen, mitä OLET, johtajana huomiosi suuntautuukin täysin erilaisiin asioihin. Mietit enemmän sitä, miten kohtelet tiimiäsi, ja miten he jokainen motivoituvat erilaisista asioista, ja kuinka arvostat sitä, miten he tekevät parhaansa omilla vahvuuksillaan. Se, mitä olet, ja miten näet maailman, vaikuttaa ympärillesi enemmän kuin uskotkaan.


Avain todelliseen ja kestävään sisäiseen muutokseen on siinä, että olet valmis muuttamaan jotakin itsessäsi, eikä sinun tarvitse muuttaa muita ihmisiä tai yhteiskuntaa.


47 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page