Please reload

Recent Posts

Miksi Management-kirja sai minut kyyneliin? TEAL-organisaatiot ovat (onneksi) tulossa.

May 17, 2017

1/1
Please reload

Featured Posts

Mitä motivaatio- seminaarien jälkeen?

October 5, 2017

Bisnesseminaarien tarkoitus on herättää tunteita. Suuret puhujat nostattavat innostusta, uteliaisuutta, ajattelemaan isosti. Kuulemme esimerkkitarinoiden kautta, kuinka paljon enempään pystymmekään kuin kuvittelemme - todella hienoja asioita! Normiarjessa elämme omassa kuplassamme, joten on loistavaa altistua erilaisille vaikutteille, erityisesti upeiden puitteiden ympärillä.

 

Seminaarien jälkeen jokunen prosentti tutkii muistiinpanonsa huolellisesti, reflektoi, jatkojalostaa ja jopa kehittää visioksi asti: ”tuolla haluan itse olla 5 vuoden päästä”. Tärkeintä toki seminaarien annissa on se, että korvien välissä on jotakin muutosta tapahtunut - ei niinkään sillä, millä tavoin konkreettisesti kuulemaansa prosessoi.

 

Mutta mitä tapahtuu sille ajattelun muutokselle ja uusille ideoille ja oivalluksille arjessa? Kuinka monta prosenttia ideoista todella on toteutettu käytäntöön asti seuraavan vuoden kuluttua? Entä ovatko ne ajattelussa havaitut muutokset ja laajentumat pysyvää lajia? Vai odotetaanko seuraavaa tilaisuutta vuoden päähän päästä jälleen tuulettamaan omia ajatuksiaan?

 

Entä kun todellakin saat sen suuren oivalluksen? Mitä tapahtuu sinä päivänä, kun kukaan ei olekaan antamassa sinulle motivaatiopuhetta? Entä silloin, kun tulee epätoivo ja itku. Kun et olekaan vuoden päästä vielä siinä pisteessä, missä haaveilit olevasi. Kun tunnet suurta häpeää epäonnistumisestasi, ja voit syyttää siitä vain ja ainoastaan itseäsi.

 

Se epäonnistumisen tunteen hetki on matkallasi se kaikkein tärkein hetki. Silloin mitataan motivaatiosi ja innostuksesi. Kun pelot vyöryvät yllesi, synkentäen idealistisen taivaasi. Mikä saa silloin sinut nousemaan jälleen? Kuinka paljon unelmaasi TODELLA haluat?

 

Myös sitä määrittelemääsi unelmaa on syytä pohtia hetki. Mikä on ollut muutoksen inspiraation lähde alun perin? Onko se ollut jokin ulkoinen? Onko se ollut vaikkapa toive ”pärjätä paremmin työelämässä kuin opiskelijakollegani, jotka tapasin seminaarissa”? Vai onko se jokin elämää suurempi tarkoitus? Ja mikä on sinun tarkoituksesi? Väitän, että ne ulkopuolelta omaksutut tavoitteet eivät ole kestäviä. Niiden vuoksi ei ole valmis tekemään kaikkeaan. Sen sijaan suuren, sisäisen poltteen. "elämää suuremman merkityksen" ohjaamana on mahdollista saada suurta aikaan.

 

Onko suuremman merkityksen ohjaamana tekeminen sitten helppoa? Ei välttämättä. Uskoasi tullaan testaamaan. Tulee niitä hetkiä, jolloin mittelet pelkojesi kanssa. Koet hetkiä, jolloin haluat luovuttaa ja laittaa hanskat naulaan. Ihmiset ympärillä kyseenalaistavat tavoitteesi. Miten se vaikuttaa sinuun ja luottamukseesi saavuttaa unelmasi?

 

Minulle oma tarkoitukseni, missioni, elämäntehtäväni (PURPOSE) on aika selkeästi ja pitkään ollut pyrkimys muuttaa suomalaista työelämää valmennusteni kautta kestävämpään, inhimillisempään ja merkityksellisempään suuntaan. Koin kuitenkin hiljattain pienen sisäisen kriisin, kun minua haastettiin pohtimaan, onko suomalainen työelämä tosiaan sellaista, että jos ei perinteiseen maailmaan mahdu, on kaikkien ryhdyttävä valmentajaksi! Todella suuri joukko valmentajakollegoistani ovat vain saaneet tarpeekseen perinteisestä työelämästä ja lähteneet uudelle uralle valmentajina. Jouduin pohtimaan, onko omalla kohdallani valmentaminen todella oman sydämeni juttu? Vai onko se vain ollut keino päästä pois vanhasta? Entä voisinko saada laajempaa vaikutusta yhteiskuntaan toimimalla jollain muulla tavalla missioni eteen, vaikkapa olemalla mukana luomassa uusia inhimillisempiä, suurempia organisaatiota? Tähän pysähdyin hetkeksi – ja annan vastaukseni tämän kirjoituksen lopussa.

 

Missioni suhteen koin siis vahvan epäilyksen hetken. Pohdin, onko suuntani todella oikea. Samaan aikaan näet tuntui, että konkreettisesti asiat eivät etene, enkä tiennyt, muuttaako suuntaa vai jatkaa valitsemallani polulla. Ja aivan oikealla hetkellä, sain omalle tielleni ja näkemykseni esiintuomiselle vahvistusta Margit Mannilan (PhD @ VAMK) kirjoituksesta http://tutkimu.blogspot.fi/2017/10/somesuosikkini.html, jossa hän kuvaa LinkedInissä kirjoitusteni kautta välittyvän syvällistä ajattelua, tietoa ja tunnetta. Parempaa kuvausta en olisi voinut toivoa! Pieni vähättelijä minussa ehti sanomaan: ”On syvällisempiä ajattelijoita kuin minä. On tietävämpiä asiantuntijoita kuin minä. On tunteita vahvemmin ilmaisevia vaikuttajia kuin minä”. Ja sitten sen oivalsin! Mutta tuollaista yhdistelmää, uniikkia kombinaatiota ei sitten olekaan kovin monella!

 

Vaikka sitten se oma missio olisikin siis kirkas ja selkeä, sen toteuttamistapa voi siis olla hyvinkin monenlainen. Inhimillisempää työelämää voin edistää myös kirjoittamalla, jakamalla omia ajatuksiani sekä muiden herätteleviä kirjoituksia. Ehkäpä voisin myös toimia organisaatioissa muutosagenttina? Ehkä minusta voisi kehittyä luennoija? Ehkä voisin myös konkreettisemmin kehittää, konsultoida tai kouluttaa?

 

Osallistuin vastikään itse erääseen motivaatioseminaariin, SMT Digitalist Growth Business Forum-seminaariin, jossa Ville Tolvasen kärkiajatuksena oli ”Henkinen kasvu on tie liiketoiminnan laajentumiseen”.  Ja viimeisessä puheenvuorossa Naavan toimitusjohtaja Aki Soudunsaari jatkoi kiteyttämällä sanatarkasti näin: ”Ihmisten tulee kasvaa nopeammin kuin yritysten”. Samalla minulle vahvistui oma kärkiajatukseni siitä, että nimenomaan ihmisten kasvun kautta se työelämäkin muuttuu ja luo edelleen kasvua, menestystä ja hyvinvointia koko yhteiskuntaan.

 

Siispä näin motivaatioseminaarien jälkeen, innostuksen vielä palaessa:

 

  1. Kirkasta se, mikä on se oma suurempi elämäntehtäväsi! Ja vahvista sitä! Se tuskin välähtää sinulle mieleen vain ”eräänä kauniina päivänä”, vaan tulee prosessoinnin kautta. Tukena tässä voivat olla erilaiset vahvuusanalyysit, kurssit tai pintaa syvemmälle ammattimaisesti menevät valmentajat.
     

  2. Etsi tukea ja verkostoa jakamaan missiosi! Maailmaa ei muuteta yksin vaan yhdessä! Hae verkostoosi niitä, jotka jakavat visiotasi. Kuuntele heitä, jaa ajatuksiasi heidän kanssaan, haasta itseäsi kehittymään ja kasvamaan ihmisenä. Hae itsellesi tueksi myös mentori tai Business Coach, joka motivoi sinua silloin, kun tuntuu vaikealta.
     

  3. Aloita askel kerrallaan. Mitä voit tehdä juuri tänään? Mikä on se ensimmäinen, pieni askel, jonka voit ottaa kohti unelmaasi? Elä hetkessä ja tunnustele jatkuvasti tilannetta. Ole valmis tekemään nopeasti ja ketterästi korjausliikkeitä konkreettisiin suunnitelmiisi, kun tilanne niin vaatii. 
     

  4. Pidä pää kylmänä ja ajatus kirkkaana. Huolehdi itsestäsi. Käy lenkillä luonnossa. Lepää ja huolehdi siitä, että saat riittävästi unta. Joko olet kokeillut meditointia? Esimerkiksi mindfulnessin avulla keskittymiskykysi säilyy ja palaudut haasteiden jälkeen nopeammin levollisen keskittyneeseen tilaan.

 

Entä mitä itse konkreettisesti teen, kun omaa elämäntehtäväni vahvuutta on testattu? Tämän kirjoittaminen kirkasti ja vahvisti suuntaani. Verkostoja olen jo luonut valmentajakollegoiden kanssa, ja olen tavannut hiljattain jälleen mentor-coachini, joka oli korvaamaton apu matkallani yrittäjäksi. Seuraavia konkreettisia askeleitani kirkastan lähiviikkoina, kun tulevat mindfulness-valmennuspäiväni ovat takana. On siis itsekin toimittava niin kuin muita neuvoo!

 

Vielä vastaus tuohon pohdintaani itsestäni valmentajana: kyllä, se on mun sydämen asia! Olen täysin ”coachahtanut”, kuten Business Coaching Institutella Maarit Tiililä asian hauskasti ilmaisi. Haluan auttaa ihmisiä kehittymään ja kasvamaan ihmisinä! Vasta kun kasvaa ensin ihmisenä, voi yrityskin kasvaa ja menestyä aivan uudella tasolla!

 

Työniloa ja menestystä!

 

Sanna Niemelä

 

 

Sanna Niemelä on sertifioitu Business Coach, Luontaiset Taipumukset™-valmentaja, mindfulness-ohjaaja ja pitkään vientiteollisuuden laskentatoimen parissa työskennellyt, jonka yritys Essenti Oy tarjoaa henkilöstön kehittämisen palveluja, tiimi- ja johtoryhmävalmennuksia, yksilövalmennuksia sekä laajempia organisaatioiden kehittämisohjelmia. Erityisosaamisena on johtajuuden profilointi, tulevaisuuden potentiaalien tunnistaminen ja kehittäminen kohti uutta toimintalogiikan tasoa.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us