Please reload

Recent Posts

Miksi Management-kirja sai minut kyyneliin? TEAL-organisaatiot ovat (onneksi) tulossa.

May 17, 2017

1/1
Please reload

Featured Posts

Uskotko, että uskomuksemme vaikuttavat?

December 14, 2017

Keneltä Sinä ostat tuotteita ja palveluja? Ja miksi? Millaiset ovat omat uskomuksesi, ja millainen on maailmankuvasi? Jäin pohtimaan kysymystä, kun katsoin jälleen Simon Sinekin TED Talk-puheenvuoron uudelleen. Ihmiset eivät osta pelkästään loistavaa tuotettasi ja superpalveluitasi, vaan sen, mihin uskot. Aivan liian harvat yritykset viestivät selvästi, miksi he tekevät sitä mitä tekevät.

 

Jäin miettimään, mitkä ovat omia lempituotteitani ja lempiostospaikkojani ja miksi? Monet tuotteet ja palvelut ostan toki hyvin rutiininomaisesti: tuttuja tuotteita, tutuista paikoista. En ole shoppailijatyyppi, vaan ostan pääsääntöisesti tarpeeseen, ja ostamisen helppous korostuu ostokäyttäytymisessäni. Mieleeni tuli kuitenkin ostoksia, joihin on vaikuttanut vahvasti se, mihin itse uskon. Esimerkiksi ostan mielelläni pienpaahtimoiden (luomu)kahveja. Miksi? Haluan kannattaa pienyrityksiä, ja uskon erikoistuotteen korkeaan laatuun ketjun kaikissa vaiheissa. Lisäksi kahvi todellakin maistuu moninkertaisesti paremmalta kuin marketkahvi! Maistuuhan? Onkohan se vain uskomukseni vai todennettavissa sokkomaistelulla?

 

Entä mihin itse uskon? Miksi teen sitä mitä teen? Näkyykö se riittävästi viestinnässäni ulospäin? Sisällä mielessäni omat uskomukseni ovat niin voimakkaat, että olen uskonut niiden tulevan ainakin rivien välistä näkyviin, mutta näin ei kuitenkaan välttämättä ole. Tässä siis muutamia voimakkaimpia uskomuksiani.

 

Ensinnäkin uskon ihmisten kehittämiseen ja kehittymiseen. Uskon siihen, että voin tukea ihmisten kasvua, joka puolestaan luo yritykselle hyvinvointia ja menestystä. Uskon, että oikeantyyppinen investointi ihmisten kehittämiseen on kannattavaa myös taloudellisesti.

 

Uskon vahvasti ihmisten piilevään potentiaaliin ja kehittymiseen. Meissä jokaisessa on paljon enemmän kuin mitä kuvittelemme meissä olevan. Tuon potentiaalin edessä on vain usein rajoittavia uskomuksia itsestämme (”blogeja en osaa todellakaan kirjoittaa”) tai pelkoja (”minä en kyllä ikinä uskalla ryhtyä yrittäjäksi”). Mainitut esimerkkilauseet ovat aitoja esimerkkejä omasta elämästäni, kuten arvata saattaa.

 

Uskon siihen, että kannattaa käyttää omat resurssinsa omien vahvuuksiensa hyödyntämiseen, eikä kaikkea kannata tehdä itse. Uskon myös siihen, että omat vahvuutemme tunnistamalla ja niitä kehittämällä voimme paremmin, olemme onnellisempia, tuloksellisempia ja menestymme.

 

Uskon siihen, että sovellumme luontaisesti paremmin tiettyihin työtehtäviin kuin toisiin. Monia työtehtäviä voi muokata kuitenkin itselle sopivammaksi, mitä kutsutaan työn tuunaamiseksi. Esimerkiksi omalla urallani laskentatoimen suuntauduin työssäni tehostamiseen, parantamiseen ja kehittämiseen. Jokaisessa työssä on toki myös niitä hommia, jotka on vaan tehtävä. Aivan kuten kotityötkin on vaan hoidettava. Uskon kuitenkin siihen, että jos niitä on kuitenkin liian paljon suhteessa työn tuottamaan iloon, motivaatio katoaa.

 

Uskon siihen, että muiden pään sisäiset uskomukset vaikuttavat meihin. Jos esimiehellämme on uskomus, että ”en usko siihen, että osaat tämän homman”, se vaikuttaa väistämättä siihen, miten hän meihin suhtautuu. Tuo esimies tulee saamaan tasan tarkkaan sitä, mihin hän uskoo. Uskon myös siihen, että jos ihminen vahvasti päättää ja uskoo itse, ettei hän todellakaan pysty oppimaan tai kehittymään, niin varsin todennäköisesti hän ei tulekaan oppimaan ja kehittymään.

 

Uskon myös siihen, että tunteet tarttuvat. Siksi haluan mieluummin olla positiivisten ihmisten seurassa. Tällöin minulla on voimaa ja energiaa pysyä rakentavan myönteisenä myös työtilanteissa, joissa negatiivisia asioita tulee esiin. Uskon myös siihen, ettei kielteisyyttä voi kääntää teennäisesti myönteiseksi.

 

Uskon siihen, että arvojen ja merkityksellisyyden kautta toimimisella saavutamme enemmän. Uskon siihen, että haasteet ja vaikeudet ovat oppimismahdollisuuksia. Uskon siihen, että kun tekee asioita, joista on itse innostunut, tulee menestymään.

 

Uskon, että teeskentely ja esittäminen paistavat ihmisestä aina läpi. Siksi ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin oltava reilusti ja rehdisti aito, oma itsensä. Uskon, että myös pelot ja epävarmuudet paistavat läpi, joten niitä on syytä havainnoida itsessään ja hyväksyä nekin puolet itsessään, jolloin niiden voima heikkenee.

 

Uskon myös siihen, että uskomuksiaan voi muuttaa.

 

Voisitko työskennellä coachin kanssa, joka sisimmässään ei uskoisi sinun kehittymiseesi? Voisitko olla työpaikassa, jos esimiehesi ei usko sinun osaavan hoitaa hommaasi ja pystyvän kehittymään työssäsi? Viihtyisitkö organisaatiossa, jossa työntekijöihin ei luoteta vaan uskotaan ennemmin kontrollien voimaan? Uskomuksilla on todellakin merkitystä.

 

Uskon, että tähän tekstiin vaikutti alitajuntaisesti pari vuotta sitten lukemani Saku Tuomisen ja Annamari Heikkilän kirja Uskonko, jossa on paljon herättävää pohdintaa: ”Uskonko siihen, että se mihin uskon, vaikuttaa elämääni enemmän kuin uskonkaan?”

 

Pohdiskellen, Sanna

 

Sanna Niemelä on sertifioitu Business Coach, valmentaja, joka uskoo ihmisten kasvuun.

050 331 7096

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us