Please reload

Recent Posts

Miksi Management-kirja sai minut kyyneliin? TEAL-organisaatiot ovat (onneksi) tulossa.

May 17, 2017

1/1
Please reload

Featured Posts

Ajattelun avartaminen auttaa tekemään parempia päätöksiä

August 31, 2018

 Aikuiset tekevät tuhansia valintoja ja päätöksiä päivässä. Osa tapahtuu tiedostamattamme, toisinaan edessämme on suuria, kauaskantoisia päätöksiä. Kuinka laajasti pohdit päätöstäsi? Millä perusteilla teet päätöksesi? Mität jätät mielelläsi huomioimatta?

 

Päätöksentekoprosessiasi voit parantaa monin eri tavoin. Voit listata eri näkökulmat, vaikutukset muihin, katsoa asiaa sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Voit siis käyttää järkeäsi ja analysoida tilanteen ja eri ratkaisuvaihtoehdot. Entä silloin, kun tilanne onkin hyvin monimutkainen? Järki näkee vaihtoehtoja, polkuja, skenaarioita. Mieli jää helposti pyörittämään vain sen verran vaihtoehtoja, kuin hallittavissa on kullakin hetkellä. Stressi kaventaa vaihtoehtojen määrää, jotta pystyisit tekemään päätöksen: menet joko oikealle tai vasemmalle. Tai jähmetyt paikoillesi, kykenemättä päättämään mitään.

 

Organisaatioissa tehdään jatkuvasti valtavasti päätöksiä. Tunnistetaanko, millä perusteilla päätökset todella tehdään? Kuka saa päättää ja mistä? Onko päätöksen takana laaja ymmärrys, vai tehdäänkö päätös nopeasti pois alta? Miten tunnistetaan ja erotetaan helpot rutiinipäätökset, joista kuka tahansa voi päättää? Entä milloin puolestaan tarvitaan laajempaa, strategisempaa tarkastelua?

 

On vaikea itse tunnistaa, kuinka oma ajattelumme on rajallinen ja kaventunut. Välillä emme näe metsää puilta. Ajattelumme kiertää samaa kehää. Päätämme järjellä, vaikka kehomme intuitiivisesti reagoi päätökseen, joka saattaa osoittautua virheeksi. Kuuntelemme muiden mielipiteitä, mutta tiedostamattamme saatamme valita keskustelukumppaneiksemme ne, joiden tiedämme olevan kanssamme samaa mieltä.

 

Miten siis voit varmistaa, että teet parempia päätöksiä? Ohessa muutamia ideoita, joihin ei kuitenkaan kannata rajata ajatteluaan 😊

 

1. Suuntaa horisontaalisen sijaan vertikaaliseen ajattelun kehittämiseen

 

Voit oppia kirjallisuudesta tuhansia eri menetelmiä, joilla voit tehdä päätöksiä paremmin. Voit lukea menestyneiden johtajien päätöksentekoprosesseista ja ottaa mallia. Kuitenkin näiden oppien kautta päätöksentekokykysi säilyy edelleen rajallisena, ellet samalla kehitä myös vertikaalista kapasiteettiasi. Vertikaalisella kehittymisellä tarkoitetaan juuri sitä, että alat tiedostamaan omia päätöksentekosi rakenteita. Sitä ei voi oppia kirjoista, vaan se vaatii itsetutkiskelua ja muita ihmisiä, jotka peilaavat takaisin sinulle sen, miten maailman näet. Vertikaaliseen kehittymiseen perehtynyt coach voi nopeuttaa vertikaalisen kapasiteettisi kehittymistä. Oma mindset ei muutu opiskelemalla vaan tiedostamalla ja kokemalla, eikä myöskään rajallisesti yksin, vaan aina ympäristössä (joka sekin voi olla rajallinen ja kapea, jos sitä ei tiedosta…).

 

Aiempi kirjoitukseni: https://kamarikouluttaa.fi/2017/08/08/jatkuvan-kehittamisen-sijaan-syvempaa-kehittymista/

 

2. Tiedosta loogisen ajattelusi rajallisuus

 

Edelleenkin yhteiskunnassamme arvostetaan korkealle järkeen perustuvaa päätöksentekoa. Kuitenkin myös tiede on osoittanut, että pohjimmiltaan päätöksemme perustuvat aina tunteisiin. Sen vuoksi markkinointi pyrkii vetoamaan ihmisten tunteisiin. Hyvänä esimerkkinä toimii auton osto: perustelet asian järjellä, vaikka oletkin päätöksen tehnyt tunteella. Tunnistatko, milloin päätökseesi taustalla vaikuttaa tunteet, kuten vaikkapa pelko? Tiedostat jollain tasolla, että yrityksessä tarvitaan rohkeita päätöksiä ja suunnanvaihdoksia, mutta tyydytkin jatkuvan parantamisen linjalle? Päätöksiä ei tehdä, sillä ne pelottavat? On häpeällistä myöntää virheet, joten ne naamioidaan loogisjärkeviksi ratkaisuiksi siinä hetkessä? Looginen ajattelu on rajallista. Tunteemme vaikuttavat, vaikkemme tiedostaisikaan sitä. Sisäinen äänemme, intuitio, pyrkii myös auttamaan meitä päätöksenteossamme, kunhan maltamme hiljentyä kuuntelemaan sen viestiä.

 

3. Kollektiivinen älykkyys voi kompensoida yksilöllisiä harhoja

 

Kun tilanne on hyvin moniulotteinen ja päätöksen tekeminen haastavaa, kannattaa kerätä mahdollisimman laajasti eri näkemyksiä. Organisaatioissa tämä edellyttää luottamuksen kulttuuria, jossa kaikista asioista on lupa puhua ja tuoda turvallisesti esiin. Hiljaisten signaalien havaitseminen ajoissa on erittäin tärkeää yrityksen tulevaisuuden kannalta. Toimiiko johtoryhmä pelkkänä informaation jakamisfoorumina, vai uskalletaanko siellä tuoda turvallisesti esiin myös haasteet ja aidot heikkoudetkin? Entä jos johtoryhmä toimisi yhdessä tiiminä, samaan suuntaan? Entä sallitaanko asiakasrajapinnan nostaa esiin parannusehdotukset, vai onko kaikki tieto, osaaminen ja kehittäminen vain johtoportaassa? Yhdessä, monelta suunnalta asiaa tarkastellen, ratkaisut ovat monimuotoisempia. On kuitenkin muistettava antaa aika ja tilaa vaihtoehdoille. Aikapaine aina rajoittaa luovien, täysin uudenlaisten ratkaisujen löytymistä. Hitaammin syttyvillä persoonallisuuksilla on valtavasti syvällistä tietoa ja osaamista, joka kannattaa hyödyntää. Useamman ihmisen osaamisen ja potentiaalin laajempi hyödyntäminen päätöksissä lisää parempien päätösten mahdollisuutta.

 

Näetkö omat puutteesi, rajoittavat uskomuksesi? Ajatteluasi kannattaa kehittää. Usein kannattaa tueksi ottaa näkökulmien avartaja, kuten esimerkiksi sertifioitu Business Coach.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us