Sanna Niemelä
Kestävän kehityksen muutostaidot
Joko olet kuullut, mitä Inner Development Goals on? Entä onko Sustainable Development Goals tuttu? Ainakin Kestävä kehitys terminä (englanniksi Sustainable Development) on varmasti jo jokaiselle tuttu. YK:n Agenda 2030 - Kestävän kehityksen tavoitteet on varsinkin julkisella puolella vahvasti esillä ja toimintaa ohjaavina tavoitteina. YK:n jäsenmaat ovat sitoutuneet 17 tavoitteen saavuttamiseen v. 2030 mennessä, kuten köyhyyden poistamiseen ja ympäristön hyvinvoinnin turvaamiseen. Näistä löydät lisää tietoa sivustolta kestavakehitys.fi.
Me olemme maana siis sitoutuneet kestävän kehityksen tavoitteisiin. Vaikka Suomi onkin maailmassa näiden tavoitteiden osalta muita maita edellä, on toki meilläkin vielä parannettavaa. Ja me elämme aivan samalla maapallolla kuin koko ihmiskunta. Meidän kulutustottumuksillamme ja elintavoillamme on vaikutuksia koko maapallolle, vaikka emme sitä helposti haluaisikaan myöntää. Mieti hetki vaikkapa sitä, mitä kaikkea vaatteittesi, arjessa käyttämiesi välineiden tai ruokasi valmistamiseen tarvitaankaan.

Vaikka emme siis myöntäisikään olevamme ahneita tai itsekkäitä, niin saatamme olla vähintäänkin apaattisia. On helppo sulkea silmänsä, ja kun moni niin tekeekin, niin asiat eivät etene toivotulla vauhdilla eteenpäin. Kuitenkin kun riittävän moni miettisi asioita ja tekisi pieniäkin tekoja riittävän usein, niin näistä pienistäkin pisaroista alkaisi syntymään puroja ja edelleen jokia.
Ihmisten on siis tehtävä muutoksia. Jotta nämä muutokset eivät jäisi yksittäisiksi ja rajallisiksi, vaan jatkuisivat ja muokkaisivat kulttuuriamme, tarvitaan tietynlaisten taitojen kehittämistä. Inner Development Goals antaa viitekehyksen ja listamaisesti kuvaa näitä tarvittavia taitoja. Ruotsista lähtenyt Inner Development Goals-liike tähtää kestävän kehityksen tavoitteiden vauhdittamiseen, ja taitojen listaamisessa on hyödynnetty aikuiskehityksen tutkijoiden sekä organisaatioiden kehittäjien asiantuntemusta.
Ihmisen sisäinen kasvu ja kehitys aikuisiässä ei välttämättä tapahdu ihan itsestään. Pohjimmiltaan kasvussa on kyse egon kypsymisestä eli siitä, olemmeko kovin egokeskeisiä ja tarvitsemmeko egomme pönkittämiseen muita eli olemmeko riippuvaisia muiden mielipiteistä, vai ohjaudummeko jo sisäisesti itse ja kypsästi. Aivan kaikki aikuisetkaan eivät ole itseensä niin syvässä kosketuksessa, että tuntisivat hyvin itsensä ja arvomaailmansa. Jotkut taas joutuvat kohtaamaan itsensä esimerkiksi erilaisten kriisien kautta, ja saattavatkin löytää yhteyden itsensä lisäksi myös vahvasti ympäröivään maailmaan, jolloin systeeminen ymmärrys kehittyy, ja itseohjautumisen rinnalle kasvaa myös kyky ihmisten välisen yhteistyön vaikuttavaan kehittämiseen.

Taidot ovat tässä suomeksi käännettyinä eli Inner Development Goals – Kestävän kehityksen muutostaidot, viiteen eri kategoriaan luokiteltuina. Englanniksi löydät lisää tietoa sivuilta innerdevelopmentgoals.org.
1. Oleminen – suhde itseen
Oman mielensisäisen maailman kehittäminen sekä suhteen syventäminen ajatuksiimme, tunteisiimme ja kehoomme auttaa meitä olemaan läsnä tietoisesti ja reagoimatta, kun kohtaamme monimutkaisia asioita.
Sisäinen kompassi
Syvä vastuuntunto ja sitoutuminen sellaisiin arvoihin ja päämääriin, jotka liittyvät koko ihmiskunnan hyvinvointiin.
Suoraselkäisyys ja aitous
Sitoutuneisuus ja kyky toimia vilpittömästi, rehellisesti ja tinkimättömästi.
Avoimuus ja oppimisen asenne
Utelias mielenlaatu ja valmius olla haavoittuvainen sekä suhtautua avoimesti muutokseen ja kasvaa.
Itsetuntemus
Kyky olla pohtivassa yhteydessä omiin ajatuksiin, tunteisiin ja toiveisiin; realistinen minäkuva ja kyky itsesäätelyyn.
Läsnäolo
Kyky olla tässä ja nyt, arvostelematta ja avoimen läsnäolon tilassa.
2. Ajattelu – tiedolliset taidot
Tiedollisten taitojemme kehittäminen siten, että tarkastelemme eri näkökulmia, arvioimme tietoa ja hahmotamme maailman toisiinsa kytkeytyvänä kokonaisuutena, on tärkeää viisaan päätöksenteon kannalta.
Kriittinen ajattelu
Taidot arvioida kriittisesti näkökulmien, todisteiden ja suunnitelmien paikkansapitävyyttä.
Monimutkaisuuden tiedostaminen
Ymmärrys ja taidot toimia monitahoisten ja systeemisten tilanteiden ja syy-yhteyksien parissa.
Näkökulmien tarkastelun taidot
Taidot etsiä, ymmärtää ja aktiivisesti hyödyntää vastakkaisista näkökulmista saatuja oivalluksia.
Ymmärryksen luominen
Taidot havaita toistuvia kaavoja, jäsennellä tuntematonta ja osata tietoisesti luoda tarinoita.
Pitkäjänteisyys ja visiointi
Kyky pitkän tähtäimen ajatteluun ja taito luoda ja ylläpitää sitoutumista laajempaan kokonaisuuteen liittyviin visioihin.
3. Suhde muihin – muista ja maailmasta välittäminen
Muiden, kuten naapureiden, tulevien sukupolvien ja biosfäärin, arvostaminen, näistä huolehtiminen ja yhteenkuuluvuuden tunteminen auttaa meitä luomaan oikeudenmukaisempia ja kestävämpiä järjestelmiä ja yhteiskuntia kaikille.
Arvostus
Suhtautuminen muihin ihmisiin ja maailmaan arvostuksen, kiitollisuuden ja ilon kautta.
Yhteenkytkeytyneisyys
Voimakas tunne siitä, että on yhteydessä johonkin suurempaan kokonaisuuteen, kuten yhteisöön, ihmiskuntaan tai maailmanlaajuiseen ekosysteemiin, ja/tai että kokee olevansa osa sitä.
Nöyryys
Kyky toimia tilanteen tarpeiden mukaisesti ilman oman itsensä tärkeyden korostamista.
Empatia ja myötätunto
Kyky suhtautua toisiin ihmisiin, itseensä ja luontoon ystävällisesti, empaattisesti ja myötätuntoisesti ja puuttua niihin liittyvään kärsimykseen.
4. Yhteistyö – sosiaaliset taidot
Jotta voisimme edistyä yhteisten huolenaiheiden ratkaisemisessa, meidän on kehitettävä kykyämme ottaa mukaan, tarjota tilaa ja keskustella sellaisten sidosryhmien kanssa, joilla on erilaiset arvot, taidot ja osaaminen.
Viestintätaidot
Kyky todella kuunnella muita, edistää aitoa vuoropuhelua, ajaa omia näkemyksiä taitavasti, käsitellä konflikteja rakentavasti ja mukauttaa viestintää erilaisille ryhmille.
Yhteiskehittämisen taidot
Taidot ja motivoituneisuus rakentaa, kehittää ja edistää eri sidosryhmien kanssa yhteistyöhön perustuvia suhteita, joissa vallitsee psykologisen turvallisuuden tunne ja aito yhteiskehittäminen.
Osallistava ajattelutapa ja kulttuurienvälinen osaaminen
Halukkuus ja kyky ymmärtää moninaisuutta ja ottaa mukaan erilaisista näkökannoista ja taustoista tulevia ihmisiä ja yhteisöjä.
Luottamus
Kyky osoittaa luottamusta sekä luoda ja ylläpitää luottamuksellisia suhteita.
Liikkeelle saamisen taidot
Taidot innostaa ja saada muut osallistumaan yhteisten päämäärien edistämiseen.
5. Toiminta – muutoksen edistäminen
Rohkeuden ja optimismin kaltaiset ominaisuudet auttavat meitä toimimaan aktiivisesti, rikkomaan vanhoja malleja, luomaan omaperäisiä ideoita ja pysymään sinnikkäinä myös epävarmoina aikoina.
Rohkeus
Kyky seistä omien arvojen takana, tehdä päätöksiä, toimia päättäväisesti ja tarvittaessa haastaa ja ravistella olemassa olevia rakenteita ja näkemyksiä.
Luovuus
Kyky tuottaa ja kehittää omaperäisiä ideoita, innovoida ja olla valmis rikkomaan perinteisiä toimintamalleja.
Optimismi
Kyky ylläpitää ja välittää toivoa, myönteistä asennetta ja luottamusta merkityksellisen muutoksen mahdollisuuteen.
Sinnikkyys
Kyky säilyttää sitoutuneisuus ja pysyä määrätietoisena ja kärsivällisenä silloinkin, kun toiminnan tulosten saavuttamisessa menee aikaa.
Näiden teemojen ja taitojen kehittämiseen olen itsekin vahvasti sitoutunut ja innoissani! Monet taidoista ovatkin sellaisia, joista olen jo kouluttanut ja valmentanut. Tämä innostus johti siihen, että lähdin noin vuosi sitten perustamaan Suomen ensimmäistä Inner Development Goals Hubia (FutureWise). Jos toiminta kiinnostaa, ja haluat olla aktiivisesti mukana, laita viestiä sanna@essenti.fi. Aktiivisuutta tarvitaan!